Son Yazılar

Ölüm riski erkeklerde 2 kat fazla

By VEKA MEDYA - 2 Eylül 2016 Cuma No Comments
Önizleme
Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Nilgün Güvener Demirağ, yaptığı açıklamada, kemiklerin organları koruma, kasların tutunmasını sağlama ve kalsiyum deposu açısından çok önemli olduğunu söyledi.

Kemik kitlesinin 30 yaşına kadar en yüksek seviyeye çıktığını vurgulayan Demirağ, bu süreçten sonra artık yıkımın başladığına dikkati çekti. Bu nedenle, 30 yaşına kadar kemik kitlesinin artırılması gerektiğini vurgulayan Demirağ, bu şekilde ileri yaşta ortaya çıkacak kemik kaybına bağlı sorunların da daha az olacağını belirtti.

Demirağ, kemik kitlesinin artırılmasında özellikle beslenme şeklinin önemli bir yer tuttuğuna işaret ederek, yeterli kalsiyum, D vitamini ve gün ışığı alınması, düzenli egzersiz yapılması, tuz tüketiminden kaçınılması, potasyum ağırlıklı meyve sebze tüketimi, sigara ve alkolden uzak durulması gerektiğini dile getirdi.

Metabolik kemik hastalıklarında minyonlar risk altında

Metabolik kemik hastalıklarının, kemik kitlesi ya da kemik mikro-mimarisini bozarak kemikte kırılganlık ve deformasyona neden olduğuna işaret eden Demirağ, bu durumun hastalık ve ölüme yol açabildiğini söyledi.

Demirağ, bazı gruplarda risk faktörünün daha yüksek olduğunu ifade ederek, "Kadınlar, minyon yapılılar, çok zayıflar, ailede osteoporotik kırık öyküsü olanlar, kendi geçmişinde kırık öyküsü olanlar, bazı hormonal hastalıkları olanlar, menopoz sonrasındakiler, her iki cinsiyet için de ileri yaş, bazı ilaçları kullananlar, bağırsaklardan emilim problemi olanlar, yeme bozukluğu bulunanlar, kronik böbrek ve organ nakil hastaları risk altındadır" diye konuştu.

Osteoporoz, erkeklerde de görülüyor

Halk arasında kemik erimesi olarak bilinen osteoporozun her iki cinste de görüldüğünü, sadece bir kadın hastalığı olduğu yönündeki algının yanlış olduğunu belirten Demirağ, şunları kaydetti:

"Osteoporoz, daha çok kadınları ilgilendiren bir sorun olarak algılanmaktadır. Oysa ki erkeklerde de osteoporotik kırıklar ileri yaşlarda sıklıkla olabilmektedir. Bu yanlış algı, erkeklerde bu konuda korunma, taranma ve tedavi açısından eksiklik yaratmaktadır.
Dünyadaki kalça kırıklarının üçte biri erkeklerde olup, erkeklerde kalça kırığı sonrası ölüm oranının, kadınlara göre 2 kat daha fazla olduğu bildirilmektedir. Bu nedenle hem sağlık ekibinin, hem de toplumun bu yanlış algıyı düzeltmek üzere bilinçlendirilmesi gereklidir."

Kaynak : AA

Yorum yapılmadı " Ölüm riski erkeklerde 2 kat fazla "